Tuesday, October 20, 2009

Mencari kebijaksanaan yang hilang

`Nazri,kumpulkan ahli usrah,kita buat usrah petang ini` kata ust Idris kepada saya petang tadi..Selepas menyelesaikan peperiksaan mid term yang dibuat hampir kepada final exam, saya terus bergegas menghubungi rakan-rakan usrah untuk berkumpul..

Pada permulaannya, dicadangkan untuk berbincang dan berbahas tentang kisah-kisah di dalam surah kahfi,tetapi disebabkan masalah tertentu maka Ust Idris membuka tajuk perbincangan `Mencari Hikmah yang hilang`..Satu tajuk yang tidak pernah saya terbayang untuk membincangkannya..mungkin kita sudah biasa mendengar ungkapan manusia ketika dilanda musibah sebagai contoh "sabarlah,ada hikmahnya di sebalik itu"..mungkin perbincangan pada petang ini akan memberikan satu maklumat baru kepada saya..

Mencari `WISDOM` ?

Data => Information => Knowledge => WISDOM..satu formula yang dikongsi oleh ust Idris yang membuatkan diri saya tertanya apakah maksud tersirat disebalik yang tersurat..Melalui perbincangan ringkas sesama rakan-rakan, data adalah merupakan simbol dan ianya tidak boleh berdiri di atas diri sendiri..kemudian,Information pula ialah maklumat ringkas terhadap Data tersebut yang akhirnya mencapai tahap knowledge(kefahaman)..Hasil daripada gabungan ketiga-tiga item ini boleh mencapai tahap wisdom(kebijaksanaan) hanya bagi mereka yang terpilih..

Bagaimana menjadi yang terpilih?

Persoalannya disini, apakah kita ini tergolong hanya setakat knowledge atau mungkin boleh jadi hanya sekadar tahap information atau tidak mustahil hanya sekadar berada di setakat data sahaja..? Allah s.w.t telah berfirman di dalam surah al-Baqarah (269) yang bermaksud :

"Allah memberikan Hikmat kebijaksanaan (ilmu yang berguna) kepada sesiapa yang dikehendakiNya (menurut aturan yang ditentukanNya). Dan sesiapa yang diberikan hikmat itu maka sesungguhnya ia telah diberikan kebaikan yang banyak. Dan tiadalah yang dapat mengambil pengajaran (dan peringatan) melainkan orang-orang yang menggunakan akal fikirannya.

Mencapai kebijaksanaan adalah menjadi harapan kepada setiap orang mukmin. Maka bertepatanlah dengan kata hukama yang berbunyi "Hikmah adalah barang yang tercicir dari orang Mukmin,barangsiapa yang menjumpainya maka ia berhak untuk mendapatkannya"..Melihat kepada putaran sejarah kegemilangan Islam pada zaman dahulu, kita dapat melihat kejayaan demi kejayaan yang telah dilaksanakan oleh sarjana Islam bahkan kita merasa bangga apabila kisah-kisah kejayaan Islam pada masa lampau diceritakan semula..siri-siri kejayaan dan kemenangan di pihak Islam dari pelbagai aspek menjadi satu pengajaran dan hikmah kepada orang Islam itu sendiri malah non Muslim juga mengambil hikmah yang terdapat di sebalik peristiwa-peristiwa yang telah berlaku pada zaman dahulu..

Persoalannya di sini, kemanakah perginya hikmah di sebalik kejayaan Islam pada zaman dahulu..?apakah mukmin pada hari ni hanya sekadar melihat kejayaan non Muslim yang telah berjaya melalui hikmah yang dipetik daripada kisah kejayaan Islam pada masa dahulu?

Tidak inginkah kita menjadi al-Fateh yang kedua,al-Ayyubi yang kedua??

Kesimpulan

Sebagai bakal pewaris kepimpinan keluarga,negara dan bangsa, maka penyelesaian terbaik ialah mencari hikmah yang telah tercicir dari sirah yang telah berlaku dan latihlah diri supaya berfikir diluar kotak atau di dalam kata lain, menafsir sesuatu dengan melihat apakah maksud yang tersurat di sebalik yang tersirat..

0 comments:

Post a Comment

Updates Via E-Mail

Video