Friday, December 18, 2009

Mahasiswa perlu mengubah paradigma

Awal Muharam menjelang tiba. Hampir 1431 tahun Rasulullah s.a.w telah meninggalkan kita di dalam meneruskan perjuangan menegakkan Islam di atas muka bumi ini. Siri-siri perjuangan Rasulullah s.a.w dahulu wajar di ambil pengajaran oleh umat Islam pada masa kini di dalam merebut hikmah yang tersembunyi disebalik setiap peristiwa tersebut dan mengaplikasikannya di dalam kehidupan masa kini.

Rahsia di sebalik hijrah Rasulullah

Umum mengetahui bahawa tanggal 1 Muharam, Rasulullah s.a.w bersama Abu Bakar,sahabat karib baginda berhijrah ke Madinah atas perintah Allah dalam melebar luaskan Islam dan menubuhkan Negara Islam pertama di sana. Namun,wujud strategi-strategi yang Rasulullah gunakan dalam meneruskan perjalanan ke Madinah. Antaranya, mengapa Rasulullah memilih Abu Bakar sebagai peneman baginda? Ini adalah kerana Abu Bakar adalah pakar di dalam mengenal pasti kedudukan dan koordinasi penduduk Mekah pada waktu itu. Maka, sudah tentulah pergerakan baginda dan Abu Bakar pada malam baginda keluar untuk berhijrah menjadi lebih mudah dan teratur serta aman daripada gangguan dan ancaman musuh..dan terdapat lebih banyak lagi rahsia-rahsia dan kebijaksanaan baginda dalam mengatur strategi di dalam melaksanakan sesuatu dan perkara ini boleh dirujuk di dalam Manhaj Haraki tulisan Syeikh Munir Ghadhban..

Keperluan mahasiswa berfikiran Lateral

Melihat kepada kebijaksanaan baginda di dalam melakukan setiap perkara, maka, tidak dapat tidak, mahasiswa/i khususnya mahasiswa Islam sewajarnya mengambil setiap hikmah yang baginda tinggalkan untuk dilaksanakan dan diaplikasikan pada masa kini. Baginda tidak terburu-buru di dalam melaksanakan sesuatu dan baginda juga mempunyai visi yang jelas dalam setiap perkara yang dilakukan. Perkara ini perlu dicontohi oleh mahasiswa/i Islam pada masa kini di dalam menongkah arus cabaran yang dilalui oleh umat Islam di dalam menegakkan Islam pada zaman ini. Mahasiswa mesti cepat berfikir dan cepat bertindak dan melakukan sesuatu bukan mengikut emosi semata-mata tetapi bersandarkan kepada ilmu dan fakta yang tepat. Mahasiswa/i juga perlu berusaha untuk mengeluarkan idea yang lebih kreatif dan bijaksana dalam menyelesaikan sesuatu masalah dan tidak seharusnya menjadikan jawapan bagi persoalan yang sama diteruskan. Lebih bijak lagi,sekiranya di datangkan idea baru dalam menyelesaikan fakta tersebut.

Azam Baru 1431 Hijrah

Datangnya tahun baru, maka setiap insan pastinya mempunyai azam baru di dalam memajukan diri kearah lebih terkehadapan lagi. Maka,mahasiswa/i Islam khususnya memanfaatkan azam dan semangat tahun baru hijrah ini dengan memperkuatkan tenaga dan usaha di dalam menambah thaqafah dalam diri dan menyediakan keperluan-keperluan yang perlu ada dalam setiap mahasiswa Islam sebelum turun ke masyarakat untuk dimanfaatkannya. Teringat kata-kata ulama “ Orang yang baik adalah apabila di campakkan ke laut menjadi pulau, dan apabila dicampak ke tanah menjadi bukit”..teringat juga keluhan seorang tok guru salah sebuah pondok “ sedih melihat umat Islam zaman sekarang,tidak sedar bahawa mereka telah ditipu dan diperdayakan oleh syaitan nyata dan tidak nyata,maka menjadi satu kewajipan masyarakat Islam yang faham dan jelas tentang Islam untuk memberikan kefahaman kepada mereka yang telah diperdayakan”..Justeru, manfaatkanlah azam tahun baru ini dengan berusaha bersungguh-sungguh supaya menjadi seorang mukmin yang berjaya dan berguna untuk Islam untuk masa hadapan.

0 comments:

Post a Comment

Updates Via E-Mail

Video