Monday, December 21, 2009

Kemahiran Meliterasi Media : Keperluan yang dilupakanMedia merupakan salah satu medium yang sangat penting pada masa kini dalam menyebarluaskan maklumat kepada masyarakat umum. Penggunaan medium ini dilihat dilaksanakan secara maksimum oleh pihak-pihak tertentu umpamanya pihak kerajaan dalam menyampaikan maklumat dan informasi kepada masyarakat dan rakyat. Begitu juga dengan pelbagai agensi dan pihak tertentu yang melihat keberkesanan dan pengaruh media ini kepada masyarakat.

Instrumen Media Masa Kini

Satu demi satu bentuk dan alat komunikasi yang tumbuh pada akhir-akhir ini umpamanya facebook,twitter,blog dan sebagainya yang mana fungsi dan tujuan dicipta adalah tidak lain dan tidak bukan mempunyai agenda yang sangat penting antaranya mempengaruhi persepsi masyarakat terhadap sesuatu perkara yang ingin dibawa oleh individu yang mengamalkan medium ini. Dalam satu kajian yang berkaitan dengan pengamalan media baru ini,peratus kesedaran penggunaan media baru sangat tinggi iaitu hampir 92% dan golongan yang berumur di kalangan 18 hingga 35 tahun mendominasi dan mengamalkan medium ini. Namun begitu, terdapat beberapa perkara yang dilihat terlepas pandang oleh masyarakat Malaysia khususnya iaitu bagaimana meliterasi media .Apa itu literasi media?

Saya datangkan contoh “ surat khabar iaitu salah satu bentuk media tradisional, dibeli oleh seseorang individu dan beliau membaca akhbar tersebut dengan memahami dan dapat menilai keabsahan maklumat tersebut.” Baiklah, proses yang dilakukan oleh individu tersebut dalam menilai maklumat tersebut adalah literasi media. Tidak dinafikan bahawa peratus penggunaan internet amat tinggi namun kegagalan dalam menilai dan menganalisis maklumat dengan tepat adalah sangat berkurangan dan dikatakan juga dalam kajian tersebut hanya sekitar 30-40% sahaja.

Penguasaan Media Baru

Sebagai seorang mahasiswa yang akan menjadi pemimpin pada masa akan datang, sangat wajar kepada kita untuk menguasai dan memanfaatkan media baru ini. Walaupun Malaysia dikatakan hampir keseluruhan penduduknya bijak dalam menggunakan internet,namun satu keperluan yang mungkin terlepas pandang adalah bagaimana mengurus dan menilai maklumat yang diterima. Selain itu,penggunaan media baru juga perlu bijak dan tidak melepaskan walaupun sedikit manfaatnya. Lihat sahaja Burkina Faso,sebuah negara yang agak terkebelakang berbanding Malaysia,berjaya memanfaatkan media baru ini dengan berjaya memasarkan produk mereka hingga ke antarabangsa. Jika mereka berjaya memahami dan memanfaatkan fungsi dan peranan media baru ini, mengapa tidak kita,yang bergelar mahasiswa intelektual,menjadikan medium ini sebagai instrument utama dalam menyampaikan maklumat yang benar dan sahih kepada masyarakat.

Konklusi

Mahasiswa yang bijak adalah mahasiswa yang bijak menilai sesuatu perkara khususnya dalam bacaan media masa kini. Tidak dinafikan kehebatan propaganda media pada masa kini sangat kuat,namun ia bukanlah alasan untuk kita tidak mempelajari dan menguasai media pada masa kini. Lebih bermakna lagi apabila kita dapat mengimbangi peratusan penggunaan internet dengan kemahiran meliterasi media dengan baik. Maka tidak mustahil,akan lahirlah masyarakat yang lebih bijak dan cerdik pada masa akan datang. Namun,sekiranya mahasiswa masih malas dan tidak berusaha untuk mempelajari ilmu-ilmu ini,khususnya dalam ilmu media ini,cubalah bayangkan apalah yang akan berlaku pada masa hadapan?apakah kita ini masih ditipu dan terus ditipu dan diperdayakan dengan mudah??Fikirkanlah bersama…

0 comments:

Post a Comment

Updates Via E-Mail

Video